Här hittar du svar på våra kunders vanligaste frågor. Kontakta oss om du inte hittar svaret på din fråga här.

Vanliga frågor och svar

Får jag låna pengar?

Alla banker och långivare gör en individuell bedömning på dig som möjlig låntagare, utifrån sina specifika krav. Bedömningen avgör om du kan låna eller inte.
Det finns dock tre grundkrav du alltid måste uppfylla för att kunna ansöka om lån hos Lånetjänst:

– Du måste vara minst 18 år gammal
– Du måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kr
– Du får inte ha obetalda skulder hos Kronofogden

Vilken ränta får jag?

Räntan sätts individuellt och bestäms utifrån lånebelopp, din återbetalningsförmåga och dina eventuella skulder. Ju bättre återbetalningsförmåga, desto lägre ränta.

Hur gör jag för att få lägre ränta?

Att lägga till en medsökande på lånet kan öka möjligheterna att få lägre ränta och ett högre lånebelopp. En medsökande kan vara vem som helst i din närhet; din sambo, syster eller bästa kompisen. Den medsökande har lika stort ansvar för att lånet betalas tillbaka och därför är det en extra trygghet för banken.

Vad blir min månadskostnad?

Eftersom räntan sätts individuellt och bestäms utifrån lånebelopp, din återbetalningsförmåga och dina eventuella skulder, påverkas månadskostnaden också av detta. Faktorer som amorteringsgrad och avgifter påverkar också månadskostnaden. Generellt sett gäller regeln: Ju bättre återbetalningsförmåga, desto lägre ränta och månadskostnad.

Vad är annuitetslån/rak amortering?

Amorteringen är det belopp du betalar av på ditt lån varje månad. I samband med detta betalas även räntan. Det finns två olika sätt att betala av ett privatlån på; antingen som ett annuitetslån eller som ett lån med rak amortering. Vid varje återbetalningstillfälle betalas både ränta och amortering.

Ett annuitetslån innebär att du betalar samma belopp varje månad. I takt med att du betalar av på lånet sjunker räntekostnaden och i stället stiger amorteringsbeloppet i samma takt.

Vid ett lån med rak amortering är amorteringsbeloppet alltid det samma medan räntekostnaden sjunker successivt. Det gör att din månadskostnad också minskar under lånets löptid.

Hur gör jag en ansökan?

Det är superenkelt. Klicka bara på ”Ansök” till vänster i toppmenyn på den här sidan och välj vilken typ av lån du vill ansöka om.

Vad kan jag låna till?

Precis vad du vill! Det är just det som är fördelen med ett privatlån. Långivaren behöver inte någon säkerhet för ditt lån och behöver inte heller veta vad du ska använda pengarna till. Många lånar till bilköp, renovering, en resa eller för att samla dyra lån och krediter.

När får jag pengarna?

Det beror på vilken långivare som hjälper dig med lånet. Vissa erbjuder signering med BankID, vilket brukar snabba på processen. Det brukar ta ca 1-3 bankdagar tills du får pengarna på kontot från det att du signerat och skickat tillbaka avtalet till långivaren.

Registreras flera kreditupplysningar?

Trots att du kan få låneerbjudanden från över 30 banker och långivare, tas bara en enda kreditupplysning på dig hos Upplysningscentralen (UC) när du ansöker om lån hos Lånetjänst (I samarbete med vår partner Zmarta).

Varför har UC gjort flera upplysningar?

Det här är inte upplysningar utan omfrågekopior som långivarna måste skicka ut till dig som kund när de tittat på din ansökan. Oavsett hur många långivare som erbjuder dig ett lån så registreras bara en kreditupplysning hos UC.

Kan jag betala av hela lånet när jag vill?

Ja, eftersom det är ett privatlån som inte binder dig under viss tid kan du lösa lånet precis när du vill.

Lån med betalningsanmärkning

Du kan ansöka om lån hos Lånetjänst även om du har betalningsanmärkningar.

Lån med skuld hos Kronofogden

Lånetjänst jämför inga banker eller långivare som kan låna dig pengar om du har skuld hos Kronofogden eller får hjälp med skuldsanering.

Varför ska jag jämföra lån från flera långivare?

Långivarnas villkor, såsom ränta och amorteringstid, skiljer sig åt mellan olika aktörer och sätts alltid individuellt utifrån just din privatekonomiska situation. Likaså skiljer sig långivarna åt i deras krav på dig som låntagare och hur de bedömer din kreditvärdighet, vilket påverkar om du blir beviljad ett lån eller inte. Vi på Lånetjänst samarbetar, genom vår partner Zmarta, med ett flertal banker och långivare, och kan därmed öka dina chanser att hitta det bästa lånet för just dig.
Att jämföra långivarna på egen hand kan vara både tidskrävande och krångligt. Varje gång du ansöker om ett privatlån hos en bank eller annan långivare görs en kreditupplysning på dig, vilket försämrar din kreditvärdighet. Detta kan göra det svårare för dig att få ett lån beviljat och kan även minska dina chanser till att få bra lånevillkor. Här kan vi på Lånetjänst, i samarbete med vår partner Zmarta, hjälpa dig genom att enkelt, tryggt och kostnadsfritt jämföra olika långivares räntor och villkor – så att du får ett så förmånligt lån som möjligt.

Är räntan fast eller rörlig?

Räntan på samtliga privatlån är rörlig.

Kan jag göra extra avbetalningar på mitt lån när jag vill?

Ja, du kan göra så kallade extraamorteringar på ditt lån när du vill, utan extra kostnader.

Vad är en medsökande?

Det är en person du delar ansvaret för ett lån med. Låntagarens och medlåntagarens (medsökandes) betalningsansvar är solidariskt gentemot långivaren.

Jag delar mitt boende med min partner, vad ska jag ange för som boendekostnad?

Du ska ange den del av boendekostnaden du står för, t ex om du delar boende och står för halva kostnaden så är det den du ska ange.

Kan jag låna pengar om jag är pensionär?

Ja, det går bra. Den månadsinkomst du ska ange i Lånetjänsts ansökningsformulär är din pension före skatt.